Bénye-Káva Általános Iskola


Kitűnő szereplés BudapestenHoltversenyben végeztek csapataink a történelmi vetélkedőn


    Iskolánk tavaly mérette meg magát először a pestszentlőrinci Felnőttek Gimnáziuma által szervezett Haza és Haladás című országos, történelmi vetélkedőn. Az idei évben is beneveztünk a versenyre, s mind a három csapatunk méltó módon képviselte iskolánkat.
    Amint azt a verseny elnevezése is mutatja, a téma a XIX. századi magyar történelem volt. A reformkor nagyjai, az ott lezajló események, politikai viták, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az azt követő megtorlás, a Bach-korszak, valamint a kiegyezés egyaránt szerepelt a kérdések között. Tekintettel arra, hogy az 1867-es kiegyezés 150. évfordulóját üljük, ez az esemény most kiemelten kapott helyett a feladatok sorában.
    Iskolánk öt tanulója három csapatban indult a vetélkedőn. Egy hetedikes (Lőrincz Ákos) és négy nyolcadikos gyermekünk (Vaskó Gréta, Füzék Zalán, Mocsári Levente, Mikuska Péter) mellett vendégként erősített bennünket a tavalyi nyolcadik osztály kitűnő történelmese, Ujj Boglárka is. A közel 70 csapatos, országos versenyre Nyíregyházától Mosonmagyaróvárig az ország számos szegletéből érkeztek tanulók.
    Iskolánk csapatai remekül teljesítettek. Akár a résztvevők számát, akár a feladatsor komolyságát vesszük alapul, a végeredményként elért 12. helyezés – amelyet mindhárom csapatunk elért, többszörös holtversenyben – több mint előkelő! A kitűnő tankönyvszerző-történész, Závodszky Géza által elnökölt zsűri az eredményhirdetéskor külön is gratulált iskolánk csapatainak.
    A verseny szervezői pedig búcsúzáskor meghívták iskolánkat az általuk tavaszra tervezett versenyre. Ott leszünk!

Írta: Kovács Attila tanárúr