Bénye-Káva Általános Iskola


Diadal Dabason

Arany és ezüstérem a Trianon Versenyen    Idén immár 11. alkalommal rendezte meg a Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium a Trianon Vetélkedőt. Iskolánk ezúttal is három csapattal nevezett a versenyre. A saját korosztályunkban imponáló teljesítménnyel nyertük meg a vetélkedőt. A másik két csapatunk is kitett magáért, a második és a negyedik helyezés megszerzése okán rájuk is büszkék vagyunk!
    Az idei Trianon Verseny körülbelül egy hónappal korábban került megrendezésre, mint ahogyan egyébként szokott lenni, így az iskolai programok – továbbtanulás, felvételi ügyek intézése, farsangi bál, Szülők Bálja előkészületei –, valamint két eredeti csapattagunk elköltözése miatt a felkészülés finoman szólva sem alakult zökkenőmentesen. Ennek ellenére nagy reményekkel indultunk, bízva a jó szereplésben.
    Iskolánkat ezúttal három nyolcadikos (Vaskó Gréta, Mocsári Levente és Plattner Ádám), három hetedikes (Varga Flóra, Lőrincz Ákos, Szebeni Dávid), valamint egy hatodikos (Ujj Barbara) gyermek képviselte, és – erősítendő csapatainkat – felkérésünkre két, tavaly elballagott tanítványunk (Kálmán Hanna és Ujj Boglárka) is csatlakozott hozzánk.


    Amint azt már megszokhattuk, a dabasi gimnázium történelemtanárai igen sokszínű és ötletes feladatsorokat állítottak össze. A trianoni békediktátummal kapcsolatos közvetlen kérdések mellett az első világháború eseményeivel kapcsolatos feladatok is akadtak és alapos földrajzi-, valamint történeti földrajzi ismeretekre is szükség volt. A keresést igénylő feladatoknál fontos volt a csapattagok közötti jó összhang, amely mindvégig meg is volt tanulóink között. A gyermekeink által készített plakátok és bemutató prezentációk egyaránt elnyerték a szakmai zsűri tetszését, amelynek tagjai igényes, remek munkáknak minősítették csapataink itthonról vitt anyagait.
    Mivel az elmúlt években már több ízben szereztünk második, illetve harmadik helyezést is, a célunk nem lehetett más, mint a győzelemre törni. Ez azonban nem volt könnyű, hiszen a házigazda dabasiak két csapata mellett, hosszú évek után először ismét képviseltette magát a versenyen a monori József Attila Gimnázium is, amely a hatosztályos gimnazistáiból egy általános iskolás csapatot is benevezett a vetélkedőre. Gyermekeink azonban ellenállhatatlanul versenyeztek, és az Ujj Boglárka, Ujj Barbara, Mocsári Levente összeállítású csapatunk magabiztos győzelmet aratott, több mint 10 ponttal megelőzve a második helyezettet, amely nagy örömünkre a Vaskó Gréta, Kálmán Hanna, Plattner Ádám összetételű saját csapatunk volt. A monori JAG amúgy kitűnően szereplő általános iskolás csapatának így be kellett érnie a harmadik helyezéssel. A hetedikesek által alkotott csapatunk a házigazda dabasiakkal együtt holtversenyben a negyedik helyen zárt.
    Gyermekeinkre nem csak azért lehetünk büszkék, mert győzelmet arattak, de azért is, mert a verseny több mint egy évtizedes történetében most fordult elő először, hogy olyan csapat diadalmaskodott, amelynek tagjai között egy hatodikos gyermek is volt.
    Külön köszönettel tartozunk azoknak a szülőknek (az Ujj-lányok apukájának, Mocsári Levente anyukájának és Plattner Ádám apukájának), akik szabadidejükből áldozva elvittek bennünket a verseny helyszínére, majd délután hazafuvaroztak bennünket. Sikerünk nem jöhetett volna létre nélkülük!

Hivatalos végeredmény


Helyezés Iskola Kategória
1. Bénye-Káva Általános Iskola 5-8. évfolyam
2. Bénye-Káva Általános Iskola 5-8. évfolyam
3. József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium 5-8. évfolyam


Helyezés Iskola Kategória
1. Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium 9-12. évfolyam
2. Gödöllői Református Líceium 9-12. évfolyam
3. József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szakgimnázium 9-12. évfolyam


Írta: Kovács Attila tanárúr