Bénye-Káva Általános Iskola


A kommunista diktatúrák áldozataira
emlékeztünk    1947. február 25-én tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ez volt az első politikai okok miatt bekövetkező letartóztatás a II. világháború után Magyarországon, amelyet a kommunista rendőrség eszközölt. Ezért 2000 óta ez a nap – február 25-e – a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja Magyarországon. Iskolánk is megemlékezett a terror áldozatairól.
    A kommunizmusnak becslések szerint 100 millió halálos áldozata van a világban. Hazánkban negyven éven át tartott ez a politikai rendszer, és ez alatt a negyven év alatt közel egymillió ember került a kommunista államrendőrség látókörébe. Közülük sokakat bebörtönöztek, meghurcoltak, és a malenkij robotra valamit a Gulagra hurcolt honfitársainkkal együtt százezrekre tehető a halálos áldozatok száma is.
    Komoly, sőt minden bizonnyal lehetetlen szociológiai vállalkozás volna annak feltárása, hogy a kommunizmus négy évtizede pontosan milyen károkat okozot, milyen mélységeiben mételyezte meg a magyar társadalmat. Úgyszintén lehetetlen megmondani, hogy mennyi időnek kell eltelnie, hogy megszabaduljunk mindentől, ami a kommunizmus alatt beépült társadalmunk lelkének mélyrétegeibe. A feladatunk azonban mégis ez. Emlékezni, méltón és tisztességgel a kommunizmus valamennyi ártatlan áldozatára.
    Négy gyermek (Kis Noémi, Ujj Barbara, Lőrincz Ákos és Mocsári Levente) rövid előadásában a rendszer borzalmairól és az áldozatokról emlékeztünk meg a tornateremben, iskolánk felső tagozatos tanulóinak részvételével. A rövid emlékműsor történelmi áttekintést nyújtott az eseményekről, amelyet gyermekeink nagy átéléssel mondtak el.

Írta: Kovács Attila tanárúr