Bénye-Káva Általános Iskola


Tisztes helytállás

Gyermekeink ismét megmérették magukat Pestszentlőrincen


    Április 18-án a pestszentlőrinci Felnőttek Gimnáziumában került sor a „Budapest, a forradalmak városa” című országos történelem-versenyre, amelynek létrejöttét a Pestszentlőrinci Kaszinó Egyesület, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége és Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata is támogatta. Iskolánk két csapattal vett részt a versenyen.
    A pestszentlőrinci történelem-vetélkedőkre lassanként már hazajárunk, hiszen negyedik alkalommal képviseltük iskolánkat a rangos viadalon. A kérdések között az 1848/49-es, valamint az 1956-os forradalom pesti eseményeire, hőseire vonatkozók egyaránt szerepeltek. Az általános iskolások korcsoportjában 34 csapat nevezett és a szó legszorosabb értelmében elmondható, hogy az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők, hiszen Mosonmagyaróvártól kezdve, Balassagyarmaton, Nyíregyházán és Visegrádon át, egészen Zalaegerszegig szinte valamennyi országrész képviseltette magát. Az írásbeli fordulóra 45 perc állt a csapatok rendelkezésére. Minden kérdésre fontos volt jó választ adni, hiszen a szervezők előre jelezték, hogy a legjobb 5 csapat jut csak tovább a szóbeli döntőbe. Iskolánkat a Vaskó Gréta-Lőrincz Ákos és az Ujj Boglárka-Mocsári Levente párosok képviselték. Az írásbeli feladatok értékelése után kiderült, hogy a Ujj Boglárka-Mocsári Levente duó a 10., a Vaskó Gréta-Lőrincz Ákos páros pedig a 11. helyen zárt, amely igen szép eredmény a 34 fős mezőnyben. Így bár a döntőbe jutás jött össze, a tisztes helytállásra joggal lehetünk büszkék.


    A nemzetközi elismertségű jogtörténész, korábbi Legfelsőbb Bíróság-elnök, Dr. Lomnici Zoltán által elnökölt zsűri gyermekeink szerepléséhez külön is gratulált a verseny végén.

Írta: Kovács Attila tanár úr